maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pääsiäisleivontaa: herkullinen kinkkupiirakka

Tämä on ollut aivan ihana pääsiäinen! Kotia on tullut siivottua urakalla, mutta kuitenkin sopivassa määrin. Auringosta on päässyt nauttimaan yllin kyllin. Yhden suloisen pikkuherran syntymäpäiviä juhlistettiin, ja minulle oli järjestetty myös vauvakutsut eli baby-showerit. Se oli kyllä todellinen yllätys! Vauvamme sai vaikka mitä ihanaa: bodyja, haalareita, unipussin, sukkia, helistimen...  ja äitiäkin oli muistettu: suklaata, käsivoidetta, alkoholitonta kuohua... ja mikä parasta - sain ystävien seuraa ja neuvoja ja vinkkejä raskauteen, synnytykseen ja vauvanhoitoon.
 
Tämän lisäksi saatiin vielä itsekin pääsiäisvieraita. Vieraille kokkasin suolaisen piirakan tarjottavaksi salaatin kera, ja jälkkäri-käpykakku tarttui tällä kertaa kaupasta mukaan. Kerrankin hyväksyin sen, että jotain voi ostaa valmiinakin, eikä aina tarvitse itse kaikkea tehdä.


 
Greengaten piirakkavuoka oli muuten tänään ensimmäistä kertaa käytössä. Kun näin vuoan, en voinut mitenkään vastustaa puna-valkopilkullista, iloista ilmettä! Olin myös etsinyt piirakkavuokaa, joten eipä se ollut edes heräteostos. Astioiden, kippojen ja kuppien kohdalla en juurikaan sellaista harrasta.
 
Ja sitten se piirakkaohje, joka on ehdoton suosikkini sen muunneltavuuden ja helppouden takia. Joskus viikonloppuisin teen tätä piirakkaa iltapalaksikin. Tässä tämän päivän resepti:
 
Kinkkupiirakka
pohja
50 g margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
 
täyte
200 g kinkkusuikaleita
purjosipulia
punaista paprikaa
2 dl maitoa
100 g taco-tuorejuustoa
2 kananmunaa
  • Sekoita kuivat aineet pehmeään rasvaan, lisää vesi ja laita jääkaappiin.
  • Sekoita maito, tuorejuusto ja munat kulhossa.
  • Voitele vuoka, ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Lisää kinkkusuikaleet, purjo ja paprika, ja kaada täyte nauhana tasaisesti piirakan päälle.
  • Paista uunin alatasolla 200 asteessa reilu 30 min.
Vaihtelua saa helposti vaihtamalla piirakan täytteitä ja/tai tuorejuuston makua. Esimerkiksi katkaravut, purjosipuli ja mustapippuri-tillituorejuusto on tosi hyvä yhdistelmä. Samoin piirakkapohjassa osan vehnäjauhoista voi vaihtaa vaikka graham-jauhoihin tai leseisiin.
 
Nyt ajattelin nauttia ison kupillisen teetä ja surffata vähän nettikaupoissa - etsinnässä konjakinväriset ballerinat! Vinkkejäkin otetaan vastaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti