sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Sunnuntaileivontaa

Sunnuntaista on viime aikoina tullut leipomispäivä. Miten herkullista ja maukasta onkaan itse tehty leipä kahvin tai teen kanssa. Ja mikä parasta: leivän tekeminen ei olekaan niin kovin työlästä! Löysin keittokirjasta jokin aika sitten peltileivän ohjeen, ja olen innostunut tekemään sitä jo useana sunnuntaina. Ajattelin jakaa tämän mainion ja terveellisen sunnuntaiherkun ohjeen eteenpäin :)
 
 
 
Oliivi-leseleipä pellillä
3 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 dl vehnäleseitä
1 ps kuivahiivaa
5-6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
 
Pinnalle oliiveita ja kirsikkatomaatteja
 
Voiteluun tilkka juoksevaa Oivariina
 
Sekoita +42-asteiseen veteen suola, sokeri ja vehnäleseet, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää vehnäjauhot ja viimeisenä öljy. Sekoita leipätaikina tasaiseksi. Taikina saa olla rakenteeltaan hyvin pehmeää. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle (kuvassa Pyrexin lasivuoka, koko n. 25x35 cm). Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
 
Painele kohonneeseen leipään sormella koloja, ja painele kuoppiin oliivien ja kirsikkatomaattien puolikkaat. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15-20 minuuttia. Voitele lämmin leipä juoksevalla Oivariinilla.
 
Ja kuten arvata saattaa, ihan ohjeen mukaan en ole tainnut leipää kertaakaaan leipoa. Taikinassa olen joskus esimerkiksi korvannut veden maidolla, osan leseistä graham-jauhoilla tai laittanut taikinan joukkoon kuminaa tai rosmariinia lisämakua antamaan. Leivän päälle olen kokeillut oliivien kanssa fetaa, suolapähkinöitä ja aurinkokuivattuja tomaatteja.
 

 
 
Tänään oli oikein herkuttelupäivä, ja leipää nautittiin avokadon ja mozzarellajuuston kanssa. Päälle tippa sitruunamehua ja ripaus mustapippuria myllystä. Makuelämys kaikessa yksinkertaisuudessaan!

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa ihanan helpolta "herkulta"!
    Jostain kumman syystä maanantait on mun suosituimpia leipomispäiviä - palautumista rankasta viikonlopusta ehkä?!

    VastaaPoista
  2. Oikeasti se on helppo! Ja variaatioita vaikka mitä. Lisäksi kun raskausaikana pitää välttää hiilareita, niin täytyy pitäytyä näissä suolaisemmissa leivonnaisissa. Ehkä se mullakin mammalomalla maanantai muuttuu leipomispäiväksi :)!

    VastaaPoista