perjantai 8. helmikuuta 2013

Mama-farkut oikeisiin mittoihin

Housujen lyhennys on minulla aina sellainen projekti, joka jää roikkumaan ja inspiraatiota odottamaan. Ompelu sinänsä käy nopeasti, mutta se sopivan mitan ottaminen... ja huomaan, että vielä vähemmän se kiinnostaa näin raskausaikana, kun masu jo pullottaa ja pää alaspäin oleminen ja housujen sovitus ovat niitä vihon viimeisiä asioita, mitä haluaa tehdä.
 
Pakon sanelemana sitä kuitenkin toimeen ryhtyy. Kaapista löytyivät enää yhdet päälle mahtuvat farkut, joten netistä tilatut H&M:n Mama-farkut oli pakko ottaa työn alle. Ja ottaapa sitä innokkaana uudet keinotkin käyttöön, jotta puuhasta tulisi edes hiukan mukavampaa. Puntin kääntäminen lahkeesta on perinteinen tapa katsoa sopivaa mittaa. Uusi ja ennenkuulumaton konsti ei ole se, että neulaa vekin noin polven korkeudelle. Mutta sen voin todeta, että näin raskaana ollessa se teki sovittamisesta melkeinpä miellyttävää :) Ja lahkeen mittakin on näin paljon helpompi katsoa, kun puntti laskeutuu hyvin.


Eli aluksi neulasin lahkeisiin vekin kuten kuvassa. Vekki oli noin 3 cm eli puntissa oli 6 cm liikaa mittaa. Lahkeen käännös on helpointa tehdä, jos ei tee käännöksestä liian leveää. Varasin kaksinkertaiseen käännökseen 3 cm, joten lahkeesta piti leikata 3 cm pois. Hyvät sakset on muuten kaiken a ja o, erityisesti farkkukankaan ja muiden paksujen kankaiden leikkaamisessa.

 
Seuraavaksi housut nurin päin, ja silitys: ensin 1,5 cm käänne nurjalle, ja sitten vielä toinen. Näin lahje on siisti myös sisäpuolelta, jos joskus haluaa puntin kääräistä ylös. Nuppineuloilla vain käännös kiinni, ja sitten kone surraamaan.


Farkkujen saumat on tikattu keltaisella, paksuhkolla langalla, ja sellaista lankaa olen hommannut  farkkujen lyhennyksiä varten. Sillä saa tosi siistin jäljen, lähes alkuperäisen veroisen. Kuulostaa pikku jutulta, mutta vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen.


 
Ja farkkujen lyhentämisestä innostuneena pätkäisin myös miehen farkut sopivaan mittaan. Ne kun olivat odottaneet inspiraatiota jo viime kesästä asti.
 
Vietän talviloman ensimmäistä iltaa miettien ja suunnitellen, mitä askartelu- ja sisustusideoita loman aikana toteuttaisi. Ompelu-/askarteluhuoneen tuunaus on ollut pitkään haaveissa. Jospa sitä ehtisi lomalla Ikeassa piipahtaa, ja tehdä tuosta sekaisesta huoneesta miellyttävän paikan kaikenlaiselle väkerrykselle. Ja onhan sitä monia muitakin ideoita pää täynnä... niistä lisää lähipäivinä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti