lauantai 2. maaliskuuta 2013

Perinteinen rahkapiirakka

Tänään on ollut ihana kotoilupäivä! Ei mitään erityistä ohjelmaa. Ikkunan takana tuuli tuivertaa ja lunta pyryttää. Otollinen päivä leipomiseen siis. Tämä perinteinen, pullataikinasta tehtävä rahkapiirakan ohje löytyi viimeisimmästä Yhteishyvästä. Suussasulavan lämpimänä kera kahvitilkan se maistui taivaalliselta. Hyväksi todettua perusohjetta on helppo muunnella käyttäen esimerkiksi kesäaikana kauden marjoja. Mutta tällä kertaa tein ihme kyllä ihan perusohjeen mukaan :)
 
 
Jos joku muukin herkkusuu haluaa kokeilla, tässä piirakan ohje:

Rahkapiirakka
 
Pullataikina
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää margariinia
 
Voiteluun
1 kananmuna
 
Väliin
1 prk (300 g) aprikoosimarmeladia
 
Rahkatäyte
2 kananmunaa
2 prk (500 g) maitorahkaa
2 dl kermaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Vatkaa puolet jauhoista joukkoon. Lisää rasva ja loput jauhot. Alusta taikinaksi.
 
Kauli taikina levyksi leivinpaperin päällä ja nosta reunalliselle pellille. Kohota lämpimässä peitettynä noin 40 min. Kohoamista voi jouduttaa laittamalla lavuaariin lämmintä vettä ja pellin siihen päälle.
 
Valmista täyte. Riko munta kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita rahka, kerma ja sokeri joukkoon. Mausta sitruunamehulla.
 
Painele kohonnutta taikinaa, jotta reunat nousevat. Voitele reunat kananmunalla. Levitä sitten aprikoosimarmeladi taikinalevylle ja lisää rahkaseos tasaisesti marmeladin päälle.


Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 min. Leikkaa jäähtyneenä paloiksi.

 
Pieni epäilys on mieleen hiipinyt, että josko loppuraskaudsta enää välttämättä jaksaa kovasti leipoa... Tämä rahkapiirakka sopii hyvin myös pakastamiseen, joten osan laitan yllätysvieraita varten talteen.

Leppoisaa lauantaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti