maanantai 17. kesäkuuta 2013

Vauvan neulottu myssy

Pitkästä aikaa puikkojen kilinää! Päätin ihan ekstempore kokeilla vauvan myssyn neulomista. Ohje oli suunnilleen ensimmäinen, mikä netistä tuli vastaan; perinteinen kypärämyssy. Siksi sen tekeminen varmaan niin kiinnostavalta vaikuttikin.

Myssyssä käyttämäni lanka on valkoinen Novitan wool (011) ja puikot kokoa 3,5 - nämä vakuttivat oleellisesti mallin valintaan, sillä sekä lanka että puikot löytyivät inspiraation iskiessä laatikosta. Neulemalli löytyy Novitan nettisivulta, mutta tässä ohje vielä kertaalleen:

Luo valkoisella langalla 32 s ja neulo ainaoikeaa. 1.krs: (op) neulo 2 o, lisää 1 s (= ota lk kiertäen puikolle), neulo kunnes puikolla on jäljellä 4 s, neulo 2 o yhteen ja 2 o. 2.krs: neulo kaikki s:t oikein. Toista krs:a 1.-2. yhteensä 14 kertaa. Kavenna sitten krs:n alussa ja lisää sen lopussa yhteensä 14 kertaa. Lisää nyt krs:n alussa ja kavenna krs:n lopussa yhteensä 9 kertaa. Olet nyt kpl:een puolivälissä. Kavenna sitten krs:n alussa ja lisää lopussa yhteensä 9 kertaa. Lisää krs:n alussa ja kavenna lopussa yhteensä 14 kertaa. Kavenna vielä lopuksi krs:n alussa ja lisää lopussa yhteensä 14 kertaa, päätä s:t.
 
Tällaiselta näyttää myssykappale valmiina; kappeleen reunat ovat siis "aaltoilevat".
  

Höyrytä valmis myssykappale kevyesti muotoonsa. Ompele aloitus- ja päätöskrs:t toisiinsa ja ompele kulmat yhteen myssyksi.
 
Koska myssy tulee tytölle, virkkasin pikkuisen vaaleanpunaisen kukan koristeeksi.
 
 
Virkattu kukka syntyi näin:
Virkkaa 6 kjs, tee 1 ps 2. kjs:aan.
1. krs: 1 kjs, 10 ks renkaaseen, 1 ps. 1. ks:aan.
2. krs: 1 kjs, *1 ks + 3 p + 1 ks 1 .ks:aan, jätä väliin 1 ks* toista * - * krs. loppuun, 1 ps. 1. ks:aan.
(Lanka tiskirätissä käyttämäni Bambu ja virkkuukoukku 3,5)
 
Luo lopuksi valkoisella 4 s sukkapuikoille ja neulo 4 s  aina oikein. Kun nyörin pituus on noin 20 cm, katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä. Tee toinen samanlainen nauha ja kiinnitä ne myssyyn. Valmista tuli:
 
 
Kuten ehkä kuvasta näkyy, myssystä tuli aika syvä ja muutenkin reilun kokoinen. Suosittelen muille ohjetta kokeileville aloitukseen vähemmän silmukoita: 27-28 voisi olla sopiva (tietysti käsialasta riippuen). Onpahan nyt myssyssä kasvun varaa - ja sopii se pienempäänkin päähän allaolevan kaltaisena "Pikku Myy" -versiona ;)
 
 

5 kommenttia:

 1. Voi miten suloinen siitä tuli. Mulla on ollut pienenä tuollainen myssy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisissa retro-jutuissa on aina ihan oma fiiliksensä, kun niihin liittyy vielä muistoja omasta lapsuudesta :)

   Poista
 2. Aivan ihana! Pitäisi itsellekin saada puikot taas pitkän tauon jälkeen käteen. Onneksi lähipiiriin on vauvaa tulossa niin tulee tarpeeseen :)

  VastaaPoista
 3. Toivoisin, että tuossa ois ollut koko mitta

  VastaaPoista
 4. Minkä kokoiselle/ikäiselle vauvalle?

  VastaaPoista