torstai 6. helmikuuta 2014

Kasvissoseita vauvalle

Kun vauvan soseiden tekoon ryhtyy, se on oikeastaan aika nopeata ja vaivatonta. Aluksi tietysti arvelutti, että kuinka ehtii ja viitsii, mutta kokkaus onnistuu muun ruuanlaiton ohessa kätevästi.
 
 
Olen tehnyt pääosin kasvissoseita, hedelmäsoseet ostan yleensä kaupan hyllystä. Minun perusajatukseni nimittäin soseiden itse tekemisessä on siinä, että raaka-aineet ovat kotimaisia. No okei, ainakin pääraaka-aineet. Sehän tiedetään, että alkutalvesta kotimaisten vihannesten tarjonta käy koko ajan suppeammaksi, ja tällä hetkellä se on lähes olematon. Mutta eipä ole edes Piltti-soseiden raaka-aineet kotimaisia.
 
Kasvissoseiden raaka-aineina käytän yleensä perunaa ja porkkanaa. Ne ovatkin erityisesti meidän Neidin mieleen, kun ovat alusta eli 5,5 kk iästä asti mukana kulkeneet. Nyt noin 8 kk ikäiselle laitan lisukkeeksi useimmiten sipulia, purjosipulia tai bataattia.
 
 
Luin jostakin, että ruuanlaittoaskaretta voi helpottaa ostamalla erilaisia pakastevihanneksia. Mutta kas kummaa: kun tutkin tarkemmin pakastevihannespakkauksia, raaka-aineet ovat suurimmaksi osaksi ulkomaista alkuperää. Tai näin voi ainakin olettaa, koska mitään kotimaisuuteen viittaavaa merkkiä tai mainintaa niissä ei ole. Olikin iloinen yllätys, kun löysin Kesäpöytä Kasvissuikaleet. Apetit:n valmistama kasvissekoitus sisältää perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, purjoa, selleriä ja sipulia. Tuotteella on myös Hyvää Suomesta -merkki, joten tämä sekoitus on ollut ihan huippulöytö.
 
 
Vauvan soseen valmistus on hyvin yksinkertaista. Aina on kuitenkin niitä, jotka asiaan vasta perehtyvät, joten tässä vauvan kasvissoseen perusohje sellaista tarvitseville:
 • Pilko aluksi tuoreet vihannekset kuutioiksi, ja lisää kattilaan vettä niin että kuutiot juuri peittyvät (Sanokoot kuka mitä hyvänsä, mutta minä en käytä höyrykattilaa, vaan keitän kasvikset vedessä.).
 • Kun vihannekset ovat kiehuneet noin 10 minuuttia, lisää kasvissuikalepussin sisällön joukkoon ja keitä vielä muutama minuutti, kunnes kaikki ovat kypsiä.
 • Kaada lähes kaikki vesi ensin kattilasta pois ja soseuta vihannekset sauvasekoittimella. Lisää keitinvettä tarvittaessa.
Tämä sose on niin maukasta, että äitikin tykkää :)
 

 
Pakastan osan soseesta kerta-annoksina minigrip-pusseissa, ja osa syödään tietysti heti. Sose säilyy jääkaapissa pari päivää. Lihan keitän ja soseutan aina erikseen ja pakastan jääpalarasiassa. Siten on sopiva kerta-annos aina valmiina, ja aterioihin saa helposti vaihtelua. Sitten vain rohkeasti ja reippaasti soseilemaan.
 
Letkeää iltaa toivotellen!
 
 2 kommenttia:

 1. Vähän isomman satsin tekeminen helpottaa varmasti omaa arkea, kun on kaikenlaista puuhaa. Tuo kotimaisuus on myös asia, jota olen pohtinut. Välillä tuntuu, että maku on kadonnut vihanneksista. Kasvatin viime kesänä tomaatteja ensimmäistä kertaa, ja ne maistuivat kunnon tomaateilta. Samoin mummolan porkkanat olivat aikoinaan makeita ja mehukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo kotimaisuus on tosiaan mietityttävä asia. Varsinkin talvella lähes tuskastuttaa, kun ei saa juuri mitään maukkaita kasviksia, paitsi niitä iänikuisia perunoita ja porkkanoita. Kyllä itse kasvatettuna kaikki ovat tosi hyviä, mutta mistä aika moiseen?! Ehkä joskus... tai sitten pitäis perustaa kaveriporukalla kasvisrinki, jossa yksi viljelee yhtä, toinen toista ja siirryttäisiin vaihdantatalouteen :)

   Poista