maanantai 29. huhtikuuta 2013

Pihaunelmia ja unelmapihoja

Meidän piha on ikuisuusprojekti. Vaikka mitä ihania suunnitelmia on pihasaunasta pergolaan ja kasvihuoneeseen. Pikkuhiljaa... tänä keväänä pääosassa on todellakin vain unelmointi, sillä ison mahani kanssa en juurikaan pääse kukkapenkkejä kuopimaan ja istuttamaan. Unelmat piirtyvät kuviksi, ja haluankin esitellä tässä postauksessa muutamia mieltä sykähdyttäviä kuvia.

Kuva täältä
 
Kuva täältä
Pihaunelmissani maalaisromantiikka ja perinnekasvit ovat pääroolissa. Kauneinta on sellainen vanhan ajan hallitusti villiintynyt piha. Tiedättekö mitä tarkoitan?

Kuva täältä
Ehdottomia suosikkikasvejani ovat jasmikkeet, syreenit, pionit ja särkyneet sydämet. Näitä kaikkia pihaltamme jo löytyykin.

 
Pidän siitä, että pihassa on vanhoja esineitä sisustuselementteinä. Ei liikaa, mutta sopivasti. Vanha, ruostunut polkupyörä etukorin kanssa on tällä hetkellä ykköshaaveeni, ja täytyisikin jossain kohtaa katsoa tuolta suulin perukoilta, jos sieltä sellainen vajan seinustalle nojailemaan löytyisi.
 
Kuva täältä
Kasvihuone on ollut pidempään haaveissa, mutta olen varma, että sillä on varmasti melkoisen työllistävä vaikutus. Koska pihassamme on runsaasti muutakin tekemistä, kasvihuone saa vielä ainakin odottaa. Mutta voihan sitä aina luetteloista ja lehdistä ihastella... Vanhoista ikkunan pokista tehty kasvihuone olisi ihana, mutta mikäli kasvihuone tulee ajankohtaiseksi, todennäköisesti päädymme valmiiseen ratkaisuun. Se on kuitenkin huoltovapaampi ja toki helpompi toteuttaa.

Kuva Googlen kuvahausta
Mieltä kutkuttaa ajatus, että millainen vauva on, antaako se edes hiukkasen aikaa pihatöille. Sitä ei voi tietää etukäteen. Voihan olla, että kesällä pääsenkin hiukan pihaa kuopsuttamaan. Ehkä ainakin joskus päiväunien aikaan... tai ainakin voin lueskella pihalehtiä ja tehdä suunnitelmia tulevaisuuden pihatöistä :)

Kuva täältä
 

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Mustikkaiset muffinit

Sadepäivän piristykseksi päätin leipoa. Etsin vaihteeksi jotain uutta ohjetta, johon löytyy aineet kaapista. Yleensä etsin ohjeita netistä, mutta nyt päätin selailla keittokirjojani. Ohje löytyi ihanasta Kinuskikissa leipoo -kirjasta.
 
 
Muffinit ovat kyllä kaikkien leivonnaisten äiti! Pakastimesta löytyi vain mustikoita, joten nämä "Puolukkaisten" sijasta tein "Mustikkaisia":
 

Mustikkamuffinit
50 g voita
2 munaa
1 3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
200 g mustikoita
  • Sulata voi ja anna jäähtyä.
  • Vaahdota munat ja sokeri.
  • Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoa nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.
  • Sekoita taikinaan mustikat (pakastetut kannattaa laittaa jäisinä, ja 1 rkl perunajauhoja joukkoon sekoitettuna, niin muffinit pysyvät paremmin koossa). Säästä hieman mustikoita muffinien pinnalle.
  • Täytä vuoat (10-12 kpl) taikinalla ja ripottele mustikat pinnalle.
  • Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
 
Namnam! Herkullista perjantaita :)
 
P.S. Tarjoiluastiana Rörstrandin vaaleanpunainen Swedish Grace -lautanen. Kirjoittelin aiheesta postauksessani Hullutusta kodin sisustukseen. Tykkään!
 

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Vauvan lakanat ommellen

Katselin monesta paikasta vauvan lakanoita. Valikoimat vaikuttivat aika huonoilta. Varsinkaan kun en nyt sattuneesta syystä tässä kohtaa halua hankkia vaaleanpunaista tai -sinistä. Ei auttanut muu kuin mennä kangaskaupoille. Voi niitä kaikkia ihanuuksia taas... ostin kuitenkin vain yhteen pussilakanaan kankaat, sillä muutama petivaatekerta jo löytyy lipaston laatikosta.
 
 
Maalaiselämään sopivat kuosit lehmineen, kanoineen ja lampaineen olivat päivänselvä valinta.


Ja tässä lopputulos:


Vauvan tyynyliinan koko on noin 35x55 cm ja pussilakanan koko noin 90x125 cm (kuvassa kaksin kerroin taitettuna). Erityisesti pussilakanan koon päättäminen oli vaikeaa, koska sekä omasta kaapista että netistä katsellen löytyi useita eri kokoja. Äitiyspakkauksen peiton koko on 80x120, mutta meiltä löytyy toinenkin peitto kokoa 90x125 cm - joten tein isomman mukaan, jotta voi molempien kanssa käyttöä.

Pallokuvioinen nauha sopi settiin parhaiten, muut jäivät odottamaan myöhempää käyttöä. En voi kehuskella säästäneeni itse tehden, mutta lopputulos on enemmän kuin mieleinen! Ja kun tuli jotakin tehtyä valmiiksi, voikin suunnistaa taas kangaskauppaan. Kummasti aina se inspiraatio löytyy, kun porkkanana on pääsy kangaskauppaan :)


Vauvan aluslakanoita hankkivalle hyvä vinkki: ostin yhden normaalikokoisen pellavanvärisen valmislakanan, jonka leikkasin kahteen osaan (keskeltä noin 30 cm kaitale pois). Äärimmäisen helppo konsti hankkia edullisesti pari mieluisen väristä, pinnasänkyyn sopivaa lakanaa. Ja ompelukin käy nopeasti, kun ei ole kuin yksi sauma huoliteltavana.

 

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kevään merkkejä

Tänään on todellakin ollut kevättä ilmassa. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta, ja piha kuivuu nopeaan tahtiin. Ulkona maleksiessani (sellaiseksi sitä kai tällä hetkellä voisi kutsua - tämän mahan kanssa ulkoilua) katse kiinnittyi kaikkeen uuden elämän alkuun. 

 

Näyttää siltä, että viime syksynä otsalampun kanssa maahan kuokkimista krookuksista (valkoisista!) ainakin muutama nousee pintaan.
 

Idänsinililja on joka kevät takuuvarma kukkija.

Omenapuiden leikkaus on yksi jokakeväisistä puutarhatöistä. Se on hidasta, mutta palkitsevaa puuhaa. Kurkottelu tai tikapuille kiipeileminen ison mahan kanssa ei tuntunut kuitenkaan enää mieleiseltä ja turvalliselta, joten meille tuli leikkaaja tänä vuonna. Ja kuinka nopeasti hän homman eilen illalla teki - itselläni menee pari tuntia per puu, ja hän leikkasi kaikki puumme siinä ajassa. Ihmemies! Saattaa olla, että kysyn häntä myös ensi keväänä.
 

Viimeistään tässä vaiheessa huomaa, että ikkunat ovat pesun tarpeessa. Onneksi tänä keväänä meille tulee siivooja pesemään ikkunat - en kokenut pystyväni kiipeilemään enää keittöjakkaralla ja aukomaan ikkunoita. Niitä kun meillä piisaa, eikä ikkunan pesu muutoinkaan lukeudu suosikkikotitöihini. Mikä "valaistuminen" sitten, kun lasit on pesty. Taidankin heti huomenna soittaa siivoojalle, ja sopia päivän.


Kaikki nämä kevään merkit muistuttavat siitä, että NYT on se aika, jota olemme viime syksystä odottaneet: meidän ihka ensimmäinen vauva-aika! Hänestä olemme puhuneet syksyn pimeillä ja talven pakkasilla, hänelle olemme hankkineet kaikenlaista tarpeellista menneinä kuukausina. Pian hän on täällä, ja odotus sanan varsinaisessa merkityksessä palkitaan. Kyllä se vähän jännittää. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja vauva on terve.

Mukavaa sunnuntaita :)

torstai 18. huhtikuuta 2013

Mangojuustokakku

Mangojuustokakku on yksi ikisuosikeistani! Tällä kertaa kakusta saivat nauttia työkaverit, joille tarjosin herkkua äitiyslomalle jäämiseni kunniaksi.


Mangojuustokakku
 
Murupohja
100 g margariinia
14 kpl digestivekeksejä (n. 200 g)
Täyte
3 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
200 g Viola-appelsiinituorejuustoa
250 g mascarpone-juustoa
3/4 dl sokeria
ripuas vaniljasokeria
Kiille
3 prk Piltti-mangososetta (135 g/prk)
2 rkl sitruunamehua
2 1/2 liivatelehteä
ripaus sokeria

  • Laita irtoreunaisen vuoan (24 cm) pohjalle leivinpaperi
  • Hienonna keksit, sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin jähmettymään.
  • Laita täytteen liivatteet kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
  • Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota mehuun.
  • Vaahdota kerma, sekoita joukkoon tuorejuusto, sokerit ja liivateseos. Kaada täyte keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia.
  • Pehmitä kiilteen liivatelehdet kylmässä vedessä 5-10 min. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota kuumaan mehuun. Kaada seos mangososeen joukkoon. Levitä kiille tasaiseksi kerrokseksi kakun pinnalle ja anna hyytyä jääkaapissa noin tunti.
  • Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Halutessasi voit koristella.
  • Kakusta riittää 8-10:lle, riippuu muusta tarjoilusta ;)
Tämä kakku on ehdoton suosikkini sen raikkauden takia - joka on suurimmaksi osaksi mangososeen ansiota. Muutenkin tämä ohje on hyväksi havaittu, joten olen vaihdellut täytteen juustoja mieleni mukaan, ja kiilteessä olen joskus käyttänyt mm. kuningatarsosetta.

P.S. Reseptini löytyy myös etsiresepti.fi-sivustolta.

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Äitiysloman alkutunnelmia

Hämmentävää! Äitiyslomani alkoi; eilen oli ihan ihka ensimmäinen päivä. Toki viikonloppuna jo pääsi vähän fiilistelemään. Tässä muutamia ensikosketuksiani äitiyslomaan:

 
Loman aluksi kilisteltiin kuohujuomat...
 
 
...pöytäkoristeena freesattu kukkaistutus! Tässä oli pääsiäisenä narsisseja ja iiriksiä muratin kavereina, mutta vaihdoin tilalle vehkan. Tuli aika kaunis, vaikka itse sanonkin! Ja juuri minun tyyliseni :)
 
 
Ihanaa pikkupyykkiä narulla. Suloista, jännittävää, uutta, outoa, kaunista, pelottavaa, huumaavaa - sellaista tämä odotus on, ihan kaikkea yhtä aikaa.
 
 
Suloisista vauva-ajatuksista täyttyvät päivät - nyt ja tulevaisuudessa.
 
 
Lepoa ja aikaa itselle, niitä nyt tarvitaan, jotta jaksaa loppuraskauden ja synnytyksen. Viihdykkeeksi ystävältä iso pino Vauva-lehtiä...


... lisäksi vielä yhdet keväiset vauvan sukat työn alla (ja monta muuta käsityöideaa mielessä...). 
 
Tässä minun reseptini tuleville viikoille. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kalenterini ammottaa tyhjyyttään, joten luvassa on kotoilua, joutilaana oloa ja lepäämistä. Ja tietysti ystävien tapailua ja kodin laittamista sopivassa määrin - bloggailua unohtamatta :)

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Hullutusta kodin sisustukseen

Raskaus ei yhtään helpota kodinlaittoviettiä, eikä sekään, että ihan pian jään äitiyslomalle... olen selannut Hullujen Päivien kuvaston vaikka kuinka monta kertaa läpi, ja siellä on nyt useampia tuotteita, mitkä ovat olleet hankintalistalla jo jonkin aikaa. Mikä parasta, Hullareilta voi nykyisin tilata myös netin kautta. Tällä hetkellä en todellakaan voisi kuvitella lähteväni siihen ihmispaljouteen.

Tässä muutama suosikkini, erittäin todennäköisesti nämä "joudun" sieltä itselleni klikkaamaan:

1. Pentikin Selene-lampunjalka
Kuva: Stockmann
Olen katsellut ja ihastellut useita kertoja Pentkin lampunjalkoja, myös tätä nimenomaista mallia. Valikoimissa olevista varjostimista mikään ei miellytä, mutta ne voi toki hankkia muualtakin. Alennus näyttää myös olevan hyvä normaalihintaan verrattuna.

2. Rörstrandin lautaset
Kuva: Stockmann

Vaaleanpunaisesta keväthuumastani olen kirjoitellut jo aikasemminkin. Nämä Rörstradin hennon pinkit lautaset ovat kerrassaan nätit. Niistä olisi ihana tarjota äitiyslomalla ystäville itseleivottuja herkkuja: piirakoita ja jotakin makoisaa :)

3. Pentikin tarjoilulautanen

Kuva: Stockmann
Astiakaapistani löytyy jo samaa sarjaa kupit. Tarjoilulautanen sopisi paitsi saman sarjan kuppien kanssa, myös kermanväristen Kermansaven mukien ja tietysti noiden Rörstrandin lautasten kanssa.

4. Gant Home -käsipyyhkeet
Kuva: Stockmann

Uudistettu pikkukylppärimme kaipaa vielä muutamia uusia käsipyyhkeitä. Näistä tuo alimmainen vaihtoehto olisi ehdottomasti paras.


5. Stockmann Decor Grace-seinähylly

Kuva: Stockmann
Voiko tällaisia ihania hyllyjä olla koskaan liikaa?

Eli loppuviikolla sitten vain klik-klik :)

torstai 4. huhtikuuta 2013

Keittiöhaaveita toteuttamassa

Haaveita todeksi, pikkuisen kerrallaan. Keittiöön liittyvistä sisustushaaveistani kirjoittelin aiemmassa postauksessani. Haaveiden toteutus alkoi verhotangoista, jotka pitkän etsinnän jälkeen löytyivät.


Keittiön ilme muuttui kummasti, kun päästiin niistä vanhoista isoäidin verhotangoista eroon. Nämä mustat tangot ovat kokonaan metallia, myös päätynupit. Tangot löytyivät Jyskistä, ja ne olivatkin löytö ihan kirjaimellisesti: siellä sattui ostohetkellä nimittäin olemaan kaikki verhotangot ja -tarvikkeet puoleen hintaan.
 

Kuvassa näkyvä verhokappa on muuten itse ommeltu. Olen käyttänyt kapassa kahta kangasta: puna-beige-valkoruudullista puuvillaa ja yksiväristä pellavaa. Päällimmäisen kankaan alareunassa on pellavanvärinen, yksinkertainen pitsi tuomassa ripauksen romantiikkaa. Olen tykännyt näistä tosi paljon, ja vaikka ovat jo useita kuukausia ikkunassa roikkuneet, en ole vielä kyllästynyt.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pääsiäisleivontaa: herkullinen kinkkupiirakka

Tämä on ollut aivan ihana pääsiäinen! Kotia on tullut siivottua urakalla, mutta kuitenkin sopivassa määrin. Auringosta on päässyt nauttimaan yllin kyllin. Yhden suloisen pikkuherran syntymäpäiviä juhlistettiin, ja minulle oli järjestetty myös vauvakutsut eli baby-showerit. Se oli kyllä todellinen yllätys! Vauvamme sai vaikka mitä ihanaa: bodyja, haalareita, unipussin, sukkia, helistimen...  ja äitiäkin oli muistettu: suklaata, käsivoidetta, alkoholitonta kuohua... ja mikä parasta - sain ystävien seuraa ja neuvoja ja vinkkejä raskauteen, synnytykseen ja vauvanhoitoon.
 
Tämän lisäksi saatiin vielä itsekin pääsiäisvieraita. Vieraille kokkasin suolaisen piirakan tarjottavaksi salaatin kera, ja jälkkäri-käpykakku tarttui tällä kertaa kaupasta mukaan. Kerrankin hyväksyin sen, että jotain voi ostaa valmiinakin, eikä aina tarvitse itse kaikkea tehdä.


 
Greengaten piirakkavuoka oli muuten tänään ensimmäistä kertaa käytössä. Kun näin vuoan, en voinut mitenkään vastustaa puna-valkopilkullista, iloista ilmettä! Olin myös etsinyt piirakkavuokaa, joten eipä se ollut edes heräteostos. Astioiden, kippojen ja kuppien kohdalla en juurikaan sellaista harrasta.
 
Ja sitten se piirakkaohje, joka on ehdoton suosikkini sen muunneltavuuden ja helppouden takia. Joskus viikonloppuisin teen tätä piirakkaa iltapalaksikin. Tässä tämän päivän resepti:
 
Kinkkupiirakka
pohja
50 g margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
 
täyte
200 g kinkkusuikaleita
purjosipulia
punaista paprikaa
2 dl maitoa
100 g taco-tuorejuustoa
2 kananmunaa
  • Sekoita kuivat aineet pehmeään rasvaan, lisää vesi ja laita jääkaappiin.
  • Sekoita maito, tuorejuusto ja munat kulhossa.
  • Voitele vuoka, ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Lisää kinkkusuikaleet, purjo ja paprika, ja kaada täyte nauhana tasaisesti piirakan päälle.
  • Paista uunin alatasolla 200 asteessa reilu 30 min.
Vaihtelua saa helposti vaihtamalla piirakan täytteitä ja/tai tuorejuuston makua. Esimerkiksi katkaravut, purjosipuli ja mustapippuri-tillituorejuusto on tosi hyvä yhdistelmä. Samoin piirakkapohjassa osan vehnäjauhoista voi vaihtaa vaikka graham-jauhoihin tai leseisiin.
 
Nyt ajattelin nauttia ison kupillisen teetä ja surffata vähän nettikaupoissa - etsinnässä konjakinväriset ballerinat! Vinkkejäkin otetaan vastaan...